U bevindt zich hier: Dementie

Dementie

 
We denken vaak dat dementie een ver-van-mijn-bed show is, maar in werkelijkheid komen we het bijna dagelijks tegen: in de familie, bij de buren, in het café of restaurant, op de sportclub of het koor. In de kerk, in de winkel, horeca, of gewoon op straat.  

We mogen oud worden, maar dat heeft een prijs, want ouderdom komt met gebreken en een ernstig gebrek wordt zichtbaar via de ziekte dementie. We hebben er nog geen medicijnen voor en tegelijkertijd mag de meerderheid van de bevolking zich de komende tien tot twintig jaar gepensioneerd noemen. Mensen met dementie kunnen naarmate de ziekte vordert – en dat kan wel om vijftien jaar gaan -  niet meer zelfstandig zijn. Ze hebben dan continue iemand in de buurt nodig. 

In de beginjaren van de ziekte komt de aandoening aan het licht doordat men
- Nieuwe informatie niet meer vast kan houden (veel vragen en herhalen)
Men steeds vaker spullen kwijt raakt en kwijt maakt. 
- Men zichzelf niet goed meer kan verzorgen (te weinig eten en drinken, te weinig wassen, geen schone kleding aantrekken) 

Inmiddels weten we hoe belangrijk een goede benadering is. Die voorkomt onnodige agressie, maar zelfs ook een snellere achteruitgang. 

Voorlichting en kennis 
Veel burgers ontdekken de signalen van dementie vaak pas heel laat. We spreken van een niet-pluis-fase van 4 jaar! Kennis kan hierbij een verschil maken. Niet alleen over de ziekte zelf, maar ook vooral over welke hulpmogelijkheden er zijn. Kennis van dementie en voorlichting is dus erg belangrijk en daar ondersteunen wij graag bij. Wij bieden deze voorlichting aan in verschillende vormen en aan verschillende doelgroepen. Bekijk hier onder ons aanbod;

Leerlingen van de basisschool kunnen geïnformeerd worden via een voorleesles aan de hand van het prentenboek 'Oma’s hoofd is versleten' .
Voor middelbare scholieren hebben we het boek 'Chaos in de bovenkamer'.
Werkgevers kunnen hun personeel scholing kunnen geven via een lunch-les. Dat is een training van een half uur over de benadering van mensen met dementie. 
Het grote publiek, sportclubs, vrijwilligersorganisaties en ouderenbonden bijvoorbeeld zouden we graag meer en beter willen informeren over wat dementie met het menselijk brein doet en hoe je daar mee om kunt gaan. In die presentatie van 1 uur staat 'Omgaan met dementie' centraal. In een presentatie van 2 uur gaan we dieper in op herkenning van signalen, de voor- en nadelen van een diagnose  en de hulpmogelijkheden die er zijn. 

Contact
Wij komen graag in contact met iedereen die interesse heeft in scholing. We bieden die graag in overleg en op maat aan. Bel Vitis Welzijn via 0174 - 630358 of stuur een mail naar bezoekdienstdementie@vitiswelzijn.nl. Of neem contact met Kristien Litjens via 06- 10358367 of k.litjens@vitiswelzijn.nl.  Rolbus verder onder de vlag va... 14-aug-2019    Platform Gehandicapten Westland (PGW) en Vitis Welzijn hebbe... Lees verder 
  Meer nieuws