U bevindt zich hier: Mantelzorg | Bezoekdienst dementie

Bezoekdienst Dementie

 
Alzheimer is een vorm van dementie. Er zijn wel 50 verschillende soorten ziektebeelden van dementie en de meest voorkomende daarvan is Alzheimer. Er zijn veel mensen met deze diagnose die een vrij normaal leven thuis leiden. Of het thuis goed gaat, hangt vaak af van een goede zorg.  

Omdat dementie nog niet te genezen is, wordt er veel gevraagd van de mantelzorger. Dat kan de partner zijn, maar ook één van de kinderen of een ander familielid. De ziekteverschijnselen die bij dementie horen, kunnen verergeren. Een ziekteproces rond dementie kan wel 8 jaar duren! Dus het is belangrijk om als mantelzorger op tijd hulptroepen in te schakelen, om te voorkomen dat je als mantelzorger overbelast raakt en de patiënt ineens afhankelijk wordt van zorg.


Respijtzorg

Dat betekent: het tijdelijk overnemen van de zorg ter ontlasting van de mantelzorger. Via de bezoekdienst kan men een vrijwilliger vragen die eens per week een ochtend of een middag  op bezoek komt. Zo ervaart de mantelzorger even pauze in de zorg!


Wat hebben wij de mantelzorger te bieden?
Het is een hele klus om te accepteren dat met de diagnose van deze ziekte je leven verandert. Dan komt er een fase waarin je beseft dat je de zorg niet alleen moet willen volhouden. Het is ook een proces voor sommige mensen om hulp te kunnen accepteren. De coördinator bezoekdienst dementie streeft ernaar een klankbord te zijn en de mantelzorger tips te geven hoe met de ziekte om te gaan. Daarnaast kunnen we respijtzorg bieden. We kunnen een vrijwilliger zoeken voor de mens met dementie, maar ook voor de mantelzorger als die een klein netwerk heeft bijvoorbeeld.


Wat kan een vrijwilliger doen?
Naast een praatje maken, kan men een spelletje doen of samen iets knutselen of bijvoorbeeld foto’s inplakken. Het is ook mogelijk/wenselijk om samen naar buiten te gaan: een ommetje, een boodschap doen, fietsen,zwemmen of wandelen. Beweging is goed, ook voor het hoofd! Als de vrijwilliger een auto bezit, kan men ook met de auto  erop uit.

Lees het interview van Charelle de Jong, vrijwilliger van de Bezoekdienst Dementie. Klik op onderstaande afbeelding.


Hoe vraag ik een vrijwilliger aan?
U kunt de coördinator bellen of een e-mail sturen. De coördinator komt dan op huisbezoek om vast te stellen hoe de situatie is en wat de hulpvraag inhoudt. Op tijd hulp vragen is belangrijk: de mens met dementie moet nog in staat zijn om een band met de vrijwilliger op te bouwen. Daarnaast kost het ook tijd om een geschikte vrijwilliger te vinden.

Kristien Litjens
Coördinator Bezoekdienst Dementie bij Vitis Welzijn. Iedere dinsdag en woensdag te bereiken op 0174-630358 of 06-10358367 of per e-mail k.litjens@vitiswelzijn.nl.


Vrijwilliger worden bij Bezoekdienst Dementie?
Wilt u dat lichtpuntje zijn voor een ander en uzelf? Word dan vrijwilliger bij de Bezoekdienst Dementie. Neem hiervoor ook vrijblijvend contact op met Kristien Litjens.


Kosten?

Er zijn geen kosten aan de vrijwilliger verbonden.Nieuwsbrieven Alzheimer DWO Nederland (klik hier)

Verbondenheid tijdens nieuwjaa... 14-jan-2019    De Westlandse Druif was de locatie voor de drukbezochte nieu... Lees verder 
  Meer nieuws