U bevindt zich hier: Welzijnsdiensten | Westlandse Maatjes

Westlandse Maatjes

 
 

Wil jij iets beteken voor een ander? Word maatje!

 

Mensen die kwetsbaar zijn vanwege psychische problemen, kunnen onzeker of eenzaam zijn. Soms hebben ze door hun psychiatrische achtergrond nauwelijks contact meer met familie en vrienden. Een maatje kan ervoor zorgen dat hij of zij toch zijn verhaal kan doen en zich gesteund voelt waardoor het vertrouwen in zichzelf groeit. Jij maakt alle verschil van de wereld.

Een maatje zijn voor iemand zijn kan betekenen: gezelligheid,  een luisterend oor,  praktische ondersteuning zoals bijvoorbeeld een formulier invullen, samen iets  doen. Want… onder de mensen komen of iets ondernemen is leuker en makkelijker met iemand samen. Samen sta je sterker! Je bent er voor de gezelligheid of een steuntje in de rug, je bent geen hulpverlener. Zo’n steuntje in de rug, een maatje, is zó welkom en fijn. Want iemand kan zichzelf bij je zijn zonder zijn of haar geschiedenis. 

 

Jij als maatje

Als je een maatje bent, bezoek je met vaste regelmaat iemand bij hem of haar thuis of op een ander door jullie afgesproken locatie (bijvoorbeeld een buurthuis, een bibliotheek). Je drinkt een kopje koffie of thee, maakt een wandeling, bezoekt een activiteit, net waar behoefte aan is. De deelnemer kan ook een wens hebben om iets nuttigs te gaan doen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en kan hierin je ondersteuning gebruiken. Jullie doen de dingen die hij of zij alleen niet zou ondernemen. Belangrijk is hierin is dat jullie je allebei op je gemak voelen.

 

Wat vragen we van je?

  • Je gaat graag met mensen om
  • Je bent geïnteresseerd
  • Je hebt geduld
  • Je kan goed grenzen stellen


Hoe gaan we van start?

Na een intake met de coördinator word je gekoppeld aan een deelnemer. Daarna volgt een kennismakingsgesprek met diegene waar je maatje van zal worden. Na dit gesprek geven jullie beide aan of er voldoende klik is om elkaar te blijven zien. De koppeling wordt vervolgens aangegaan voor een periode van één jaar. Jullie komen maximaal één keer in de week of één keer in de twee weken samen en bepalen samen wat jullie gaan doen.

We verwachten van jou geen deskundigheid of kennis op het gebied van de beperking van de deelnemer. Het is genoeg om enthousiast en betrokken te zijn en de ander de ruimte  te geven. 

 

Wat krijg je ervoor terug?

Nieuwe ervaringen en zinvol contact. Je maakt het verschil voor iemand met een psychische achtergrond die zich belemmerd voelt om erop uit te gaan en nu door jouw weer contacten aan gaat.

We bieden bijeenkomsten aan om je te helpen je maatjeswerk goed te doen en andere vrijwilligers te ontmoeten. Daarnaast krijg je een reiskostenvergoeding en ben je WA verzekerd. De coördinator begeleidt je waar nodig.

 

Contact

Coördinator Westlandse Maatjes: Florine Wilbrink

Telefoonnummer 0174-630358 / 06-44744219
E-mail: f.wilbrink@vitiswelzijn.nl


Bekijk een mooie match 

 

Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws